Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Rapport fra styret

Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold dekker to fylker og har ett felles styre. Mens hele Vestfold er utenfor det distriktspolitiske virkeområdet, er Buskerud et atskillig mer komplekst fylke med distriktskommuner, en variert næringslivsstruktur, et godt utviklet reiseliv og et landbruk med stor spennvidde. Begge fylkene er med i Regionsamarbeidet BTV, et regionforsøk mellom tre fylker over fire år, som kommer til opphør senest ved slutten av 2007. 

Styret for Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold består av åtte medlemmer med to representanter fra det politiske miljø (oppnevnt av fylkeskommunene i de to fylkene), to næringslivsrepresentanter, en representant fra reiselivsnæringen, en representant for landbruket (Norges Bondelag) og to representanter fra partene i arbeidslivet (LO og NHO). Selv om styret må forholde seg til to fylkeskommuner med hver sine fylkesplaner og to fylkesmenn (FMLA) med to strategiplaner, har både planverket og føringene i tildelingsbrevene vært godt samkjørte slik at det ikke har vært vanskelig for styret eller administrasjonen å forholde seg til to fylker.

Godt år for næringslivet

2006 representerte nok et godt år for næringslivet i vår region. Uavhengig av næring og geografi har de største utfordringene vært knyttet til rekruttering og kompetanse. Styret har imidlertid fokusert på spesielle utfordringer innenfor noen områder som har fått spesiell oppmerksomhet i 2006, og som det vil bli jobbet videre med i 2007; større mulighet for regionale tilpassinger i forhold til nasjonale strategier og virkemidler, distriktskommunenes spesielle utfordringer, økt lønnsomhet og innovasjon i reiselivsnæringa og økt fokus på internasjonalisering.

Økt globalisering

Norge er inne i en høykonjunktur med betydelig vekst, med godt tilfang av nye ideer og god lønnsomhet i mesteparten av næringslivet. Den økende globaliseringen er en sentral utfordring. Globaliseringen skaper nye muligheter i form av bedre tilgang på nye markeder og kunnskap, samtidig som den gir tøffere konkurranse. I et stadig mer globalisert marked er det viktig at bedriftene videreutvikler sine konkurransefortrinn og sine evner til innovasjon og kommersialisering. Derfor er styret av den oppfatning at investering i innovasjons- og internasjonaliseringskompetanse er viktig og nødvendig for ytterligere styrking av næringslivets konkurransedyktighet og for å bringe nye bedrifter ut i internasjonale markeder. Derfor er dette et område som har hatt sterk fokus i Innovasjon Norge de siste par årene og en arbeidsform som styret ønsker å videreføre også i 2007.

Innovasjon Norges målsettinger

Styrets arbeid er for øvrig i tråd med Innovasjon Norges målsettinger.

Innovasjon Norge skal:

  • bidra til økt innovasjon i næringslivet i hele landet
  • bidra til økt internasjonalisering i næringslivet i hele landet
  • styrke profileringen av Norge og norsk næringsliv internasjonalt
  • bidra til næringsutvikling basert på regionale forutsetninger

Satsingsområder

Det er avholdt ni styremøter og behandlet til sammen 77 saker hvorav 18 kredittsaker i 2006. Styremøtene er også blitt brukt til å gi styret bedret innsikt i Innovasjon Norges satsingsområder gjennom fokuserte temasesjoner. I 2006 ble disse brukt til å belyse følgende satsinger:

  • Reiseliv og kulturbasert næringsutvikling
  • Internasjonalisering
  • Verdiskapingsprogrammet for mat (VSP)
  • Norwegian Centre of expertise (NCE)

Innspill til reiselivsstrategien

Styret har gitt formelle innspill til operasjonalisering av Innovasjon Norges reiselivsstrategi og til Tilleggsstrategi og Handlingsprogram for regionsamarbeidet i Buskerud, Vestfold og Telemark. Styret har også gitt innspill til statsbudsjettet 2007 vedr. rammebetingelser for forskningsintensive utviklingsløp i teknologibedrifter. Det ble her tatt utgangspunkt i bedrifter i Kongsberg-miljøet.

Styret har deltatt aktivt i utviklingen av ”Retningslinjer for bruken av bedriftsretta virkemidler innenfor landbruksbasert næringsutvikling” i Buskerud og Vestfold og i distriktskontorets ”Handlingsplan for 2007”. I tillegg har styret initiert en interessentanalyse og utredning i forbindelse med forslag til flytting av Innovasjon Norges kontor i Drammen til Drammen Kunnskapspark Papirbredden.