Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Rapport fra styret

Innovasjon Norge Hordaland hadde et aktivt og godt år og kan vise til omfattende aktiviteter med gode resultater. Kontoret har en omfattende finansieringsvirksomhet. I 2006 hadde kontoret en meget god rammeutnyttelse og alle lokale tilskuddordninger ble fullt utnyttet med til sammen ca. 90 millioner kroner  i nye tilskudd. Videre var måloppnåelsen gjennomgående meget god når det gjelder score på våre satsingsområder.

Samtidig nådde kontoret målsetningen om 150 millioner kroner i nye markedslån. Imidlertid avtok låneporteføljen en del i 2006 og rentemarginenen gikk noe ned. Til gjengjeld var tapene på utlån svært lave. For markedslån ble 2006 et normalår med 153 mill. kroner i tilsagn. Dette var en nedgang i forhold til 2005 som var preget av flere og større lånesaker enn tidligere år. Innovasjon Norge Hordaland sin andel av den lokale låneporteføljen til Innovasjon Norge har også økt. Samlet sett vurderes måloppnåelsen for de finansielle tjenestene som tilfredsstillende.  

Kompetanse- og nettverksaktiviteter

Kontoret har også en meget innholdsrik og omfattende virksomhet innen ulike kompetanse- og nettverksaktiviteter. I 2006 har flere Arena-prosjekter utviklet seg meget positivt, deriblant prosjektet Innovativ Fjordturisme. Det er også gledelig at NCE Subsea på Ågotnes ble etablert i 2006. For øvrig har kontoret hatt en aktiv rolle når det gjelder en rekke tiltak innen temaene  internasjonalisering, innovasjon og entreprenørskap.

Mange landbrukssaker

Styret har hatt åtte møter i 2006, og behandlet 73 saker, herav 25 finansieringssaker. En vesentlig del av finansieringssakene har vært landbrukssaker med bruk av tilskudd og lån. Styret behandler sakene når beløpene overstiger administrasjonens fullmakter. I disse sakene har styret fattet endelige vedtak. Styret har også behandlet en del finansieringssaker der lånebeløpet er så stort at endelig beslutningsfullmakt ligger ved hovedkontoret. I disse sakene har styret fattet vedtak om en positiv eller negativ innstilling overfor Hovedkredittutvalget i Oslo.

I tillegg til finansieringssakene har styret behandlet en rekke saker vedrørende strategi og policy på ulike områder. Eksempler på dette er:

  • Fremtidig organisering av Innovasjon Norge i lys av en ny forvaltningsreform
  • Regional næringsstrategi for landbruket i Hordaland
  • Operasjonalisering av Innovasjon Norges Reiselivsstrategi
  • Masterplan for Innovasjon Norge 
  • Forretningsplan og handlingsplan for Innovasjon Norge Hordaland

Høy aktivitet

Aktiviteten ved kontoret er meget høyt. Dette gjelder både de finansielle tjenestene og de kompetanse- og nettverksbaserte tjenestene. Resultatene av det høye aktivitetsnivået er nærmere beskrevet i de øvrige delene av årsmeldingen for kontoret.

Besøkte Ågotnes

Styret legger hvert år et av styremøtene til en av regionene i Hordaland. Høsten 2006 besøkte styret CCB på Ågotnes, med bedriftsbesøk ved Aker Kværner Subsea, Norske Ventiler og Kongshavn Industrier. Styret fikk også orientering om NCE Subsea (Norwegian Center of Expertice) og næringsutviklingsselskapet Gode Sirklar.

Bygdeutviklingsprisen

I forbindelse med styremøte i november deltok styret ved utdelingen av Bygdeutviklingsprisen for Hordaland med påfølgende middag. Prisen gikk til Nørings ANS, som består av tre dyktige kvinner som produserer smakfulle, tradisjonsrike matprodukter og krydder basert på norske råvarer.

Postitiv utvikling

Næringslivet i Hordaland har utviklet seg positivt i 2006 og mange bedrifter kan melde om økende omsetning, større overskudd, økende investeringslyst og flere ansatte. Innen viktige næringer er ordrereservene større enn på svært lenge, og en rekke bedrifter har kapasitetsproblemer. Dette gjelder blant annet maritim sektor, offshore-sektoren, mekanisk industri og bygg- og anleggsbransjen. I følge Næringsbarometeret for Hordaland og Sogn og Fjordane er tilgang på kvalifisert arbeidskraft en begrensende faktor for ytterligere vekst i næringslivet i Hordaland.

Ved inngangen til 2007 er det følgelig grunn til optimisme, men situasjonen i næringslivet er ikke like positiv i hele fylket, og fremgangen er ikke like sterk i alle næringer.   

Fem nye kommuner med distriktsstatus 

I 2007 er det endringer i det distriktspolitiske virkeområdet i Hordaland. Virkeområdet er utvidet ved at fem nye kommuner får distriktsstatus som muliggjør bruk av bedriftsrettede virkemidler; Samnanger, Vaksdal, Tysnes, Austevoll og Fitjar. Samtidig får fem kommuner i Hardanger forsterket sin distriktsstatus og blir liggende i den øverste sonen (på linje med kommuner i Troms og Finnmark); Ulvik, Eidfjord, Ullensvang, Odda og Jondal. Styret forventer at dette ytterligere vil øke pågangen og etterspørselen etter distriktsrettede virkemidler i 2007.

Samarbeidet mellom styret og administrasjonen er godt, og styret takker administrasjonen og de ansatte for god innsats og grundig og gode saksinnstillinger i 2006.