Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Næringslivet i Troms

Som i landet for øvrig, har veksten i økonomien i Troms det siste året blitt forsterket. Sysselsettingen har økt og arbeidsledigheten har gått ned.

De sterkeste vekstimpulsene er innenfor næringer som offshorerettet industri, bygg og anlegg og forretningsmessig tjenesteyting. Alle tre viktige næringer for Troms, og som i dag har større betydning enn den tradisjonelle industri. Den kraftige veksten har ført til problemer for næringslivet med å få tak i kompetent arbeidskraft. Problemet har begrenset veksten og vil fortsatt gjøre det. Spesielt gjelder dette arbeidskraftintensive næringer som eksempelvis reiseliv. 

Reiseliv

Reiselivet generelt er en lavtlønnsnæring, og økt konkurranse om arbeidskraft vil kunne føre at denne næringen vil være en av taperne. Arbeidsinnvandring ser ut til å kunne løse noe av dette problemet og for næringslivet i Troms vil det være meget viktig at en lemper på hindringene for arbeidsinnvandring fra Russland.

Nordområdesatsingen

Regjeringens Nordområdesatsing har hittil ikke hatt vesentlig betydning for næringslivet i Troms. 274 millioner har regjeringen satt av i statsbudsjettet for 2007 til denne satsingen. Midlene er hentet fra budsjettene fra åtte ulike departement, og det nye er at de nå er samlet under en felles overskrift.  Meningen er at nærmere 200 millioner av disse midlene skal gå til forskning, noe som gjør at Troms og Tromsø med sine miljøer vil komme godt ut.

Hard konkurranse

Eksporten økte med 4 % fra 2005 til 2006 i Troms, hvorav eksport fra den marine sektor er viktigst. Hele 90 % av all norsk sjømatproduksjon går til eksport. Men produktene møter hard konkurranse, og gode handelsbetingelser er derfor meget viktig. Samtidig ser vi at andre forhold utenfor handelsbetingelsene, som antidumping og veterinærbestemmelser kan få stor betydning for eksporten. Blant annet eksport til Russland.

Eksport av kompetanse

Et område innen eksport som ikke måles er eksport av kompetanse. Eksport av kompetanse fra forskning og kunnskapsbaserte bedrifter i Troms antas å være høy.


NØKKELTALL

Folketall: 156 000
Arbeidsløshet: 3,2 %
Kommuner : 25

Antall sysselsatte: 79 386
I primærnæringene: 6,3 %
I offentlige sektor: 44,4 %