Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

RAPPORT FRA STYRET

Høsten 2005 ble det nye styret for Innovasjon Norge i Troms med virkeperiode 2006 – 2007, utnevnt av hovedstyret. Styret hadde i 2006 ti møter og behandlet 67 saker.  

Regionstyret i Innovasjon Norge i Troms er opptatt av å holde seg orientert om næringsmiljøer som har bidratt og som vil bidra til en positiv utvikling av næringslivet i Troms. Besøk til disse miljøene er derfor et område som styret prioriterer.

Styremøte på hurtigruta

I denne forbindelse ble et av styremøtene holdt utenfor Tromsø, på hurtigruta med et stopp i Hammerfest.  Der hadde styret et møte med kommunen, besøkte to bedrifter knyttet til leverandørindustrien til oljeindustrien og  Statoils LNG- anlegg på Melkøya.

Bedriftsbesøk

Høsten 2006 var styret på besøk i Balsfjord og Lyngen kommune. I Balsfjord besøkte styret TINE sitt meierianlegg på Storsteinnes. I Lyngen var det bedriftsbesøk og orientering om næringsmiljøet på Furuflaten og bedriftsbesøk hos MIT Fab-Lab.

Høyt aktivitetsnivå

Aktivitetsnivået i næringslivet i Troms var også i 2006 meget høyt. Dette gjelder nesten alle næringer uavhengig av om markedet til bedriftene er nasjonalt eller internasjonalt. 

Høy eksportverdi på laks

I 2006 var for første gang eksportverdien av oppdretts laks større enn eksporten av tradisjonell hvitfisk. Det største vekstpotensial innen marin sektor ansees å være innen oppdrett av laks, nye arter og marin bioteknologi. Prisveksten på oppdrettslaks fra 2005 fortsatte i 2006. Det har også vært prisoppgang på torsk, samtidig som etterspørselen har økt. Dette har ført til en bedring av lønnsomheten i denne delen av næringen, samtidig som en ser at sysselsettingen totalt i næringen fortsetter å gå ned. Spesielt filet- og rekeindustrien er rammet, grunnet økt konkurranse, høye kostnader på arbeidskraft og redusert råstofftilførsel. Lokalsamfunn som Skjervøy og Ytre Lyngen har spesielt fått merket dette i form av nedlegging av bedrifter. 

Norsk fiskeripolitikk

Deler av marin sektor må forholde seg til flere variabler som kan få stor betydning for fremtidig utvikling. Forhold som sterkt varierende ressurstilgang, et omfattende sektorregelverk, betingelser for markedsadgang, valutaforhold, norsk miljøpolitikk og varierende strukturtiltak er alle områder som påvirker utviklingen i næringen. Styret i Innovasjon Norge Troms er derfor opptatt av at norsk fiskeripolitikk tar hensyn til disse spesielle forholdene for næringen og at Innovasjon Norges virkemidler brukes på en måte som kan lette forholdene for næringen.  

Optimisme i landbruket

Optimismen og investeringslysten i landbruksnæringen i Troms fortsatte også i 2006. Bankene ønsker i liten grad å engasjere seg i langsiktige investeringsprosjekter i landbruket, og Innovasjon Norge Troms har en viktig rolle som långiver for landbruksnæringen.

Sentral aktør

Styret ser det som viktig at Innovasjon Norge Troms er en sentral aktør innen næringsutviklingen i Troms, både som finansinstitusjon og pådriver. Og styret har i denne forbindelse kommet med innspill til kontorets forretningsplan, til Regional Utviklingsplan og til den nye fylkesplanen for 2008 og 2009.

Samarbeidet mellom styret og administrasjonen har fungert godt.