Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Kundebedrifter fra Troms

Finansiering er ofte en av de største utfordringene for å realisere innovative prosjekter. Innovasjon Norge har som målsetting å gi lokale idéer globale muligheter, og vi presenterer her to innovative bedrifter med internasjonale vekstambisjoner hvor Innovasjon Norge har vært en viktig støttespiller.

Binor AS

Binor sin forretningsidé er "markedsføring og salg av biprodukter fra sjømat i den hensikt å øke den totale verdiskapingen i næringa, og bidra til økt konkurransekraft der Norge har en klar komparativ fordel med nærhet til fiskeressursene. Konkurransen fra lavkostland må møtes med økt utnyttelse og lønnsom verdiskaping av hele fisken."

Binor skal ikke selv drive med egen produksjon eller eie produksjons- eller mottaksanlegg, men skal bidra til å tilrettelegge for at anlegg skal få optimale vilkår for å utnytte biprodukter i et kommersielt marked.

Salgs- og utviklingsinnsatsen hittil har vært konsentrert om torskemager og -melke, rettet mot et fåtall kunder i Japan og Korea. Det er i 2006 produsert og solgt ca 140 000 tonn frossen melke og et mindre kvantum mager. Det er også sendt fersk melke til Japan. Det er skrevet intensjonsavtale med et koreansk selskap.

Kina, Portugal, Spania, Russland, Frankrike og Canada er markeder som på sikt kan bli viktige avtagere for spesielle biprodukter til konsum. På det norske markedet er det først og fremst tunger, kjaker, og kinnmedaljonger som er aktuelt.

ART NOR AS, Silsand

Foredlingsbedriften ART NOR AS er ledende i Nord-Norge innenfor produksjon av sous vide-produkter basert på poteter og rotvekster fra det nordnorske landbruket.   Selskapet hadde siste år en omsetning på 20 millioner kroner. 

Etter etableringen i 1994 har selskapet gjennomgått en større utviklingsprosess og utbygging som gjør at de nå også kan produsere sous vide-produkter basert på sjømat.  Selskapet har en ambisjon om å utvikle seg til å bli en av de ledende produsentene av sous vide-produkter basert på sjømat i Norge og i Europa forøvrig. 

Innovasjon Norge har vært en viktig støttespiller under utvikling og utbygging av bedriften. I 2006 ble et prosjekt for internasjonal markedsintroduksjon av sjømat-produkter og kompetanseheving støttet med midler fra Marint Innovasjonsprogram og Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon.  Bedriften er et godt eksempel på integrasjon mellom landbruket og marin sektor for det internasjonale marked.

ART NOR AS er samlokalisert med Tromspotet AS på Senja.  Den produsenteide bedriften Tromspotet AS sorterer og selger en stadig økende produksjon av matpoteter fra bønder i Troms.  Selskapet hadde siste år en omsetning på 17 millioner kroner.