Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Innovasjon Norge i Oppland

Innovasjon Norge i Oppland har et godt samarbeid med Oppland fylkeskommune og det regionale partnerskapet. Distriktskontoret har en sentral plass i utviklingen av Regionalt Handlingsprogram og har ansvar for flere av tiltakene. Oppland fylke er inndelt i seks regioner der alle regionene har synliggjort sine prioriterte satsinger og strategier. Distriktskontoret har bidratt med finansiering og kompetanse i tillegg til deltakelse i nettverk i alle regionene.

Nettverksbasert innovasjon

Arena Bluelight ble avsluttet i 2006 og videreføres som en medlemsorganisasjon. Det samme gjelder Arena Lettmetall.

TotAl-gruppen av vært en del av bedriftsnettverket knyttet til Arena Lettmetall. Dette nettverket er godt fundamentert og videreføres bl. a. med nyansatt daglig leder.  Det gjennomføres et eksportkompetanseprogram gjennom TotAl-gruppen. Ti bedrifter fra gruppen har deltatt i TotAL-fly, noe som har gitt svært gode resultater.

Det nasjonale programmet Arena Bil er etablert med bedrifter fra flere deler av landet, Arena Konvekst for kultur og opplevelsesnæringer ved Lillehammer Kunnskapspark er inne i siste prosjektår og det har vært finansiert en rekke prosjekter med utspring fra Arenaprogrammet.

Arena Bioenergi er et samarbeid med Hedmark og er i første prosjektår finansiert gjennom midler fra Innlandet 2010.
RTIM i Raufoss Industripark ble som ett av fem tildelt status som Norwegian Centre of Expertise (NCE) i 2006. Det er knyttet store forventninger til utviklingen av dette og ringvirkninger av satsingen både lokalt og nasjonalt.

Skattefunn

Innen ordningen Skattefunn er det behandlet 65 søknader mot 77 i 2005. Antall søknader viser en noe nedadgående trend som samsvarer med landet for øvrig. Det er høyere kvalitet på søknadene og virkemidlet er meget godt tilpasset næringslivets behov i kombinasjon med øvrige virkemidler.

Internasjonalisering

Erfaringsmessig er det flere virksomheter med eksportpotensial knyttet til de to regionale klyngene RTIM og Totalgruppen, samt at IT-klyngen Blue Light, kunnskapsparker, høyskoler og næringshager vil inngå i et fremtidig internasjonaliseringssamarbeid. Det er i tillegg mulige arenaprosjekter under etablering: Helselogistikk og IT-sikkerhet/helse, elektronettverk Innlandet og automasjon i produksjon. Dette er potensielle samarbeidspartnere for IFU/OFU. Det utvikler seg etter hvert god og jevnlig kontakt med utekontorene. 11 bedrifter med potensial og konkrete prosjekter har Innovasjon Norge Oppland koblet til relevante UK.

Matprosjekt med småskalamatprodusenter med tanke på eksport til England etablert i 2005 er i utvikling.
Innovasjon Norge Opplands internasjonaliseringskontakt deltar i Fylkeskommunens internasjonale team.

Etablerer

Etablereropplæringen har vært gjennomført i alle regioner i regi av VINN med gode tilbakemeldinger.  Det har totalt deltatt 163 personer mot 160 i 2005.  Det er engasjert en person som ett år skal drive spesiell oppfølging av vekstetablerer med individuell tilpasning. Det er avholdt kontordager i alle regionene.

Det er sterke matmiljøer i Oppland og aktiviteten er høy. Innovasjon Norge Oppland deltok på Matstreif i Oslo hvor lokale matprodusenter ble presentert. 29 kunder har fått tildelt til sammen kr 12 mill fra Bioenergiprogrammet, noe som gjør Oppland til det fylket med klart størst bruk av disse midlene.

Kompetanseprogrammer

FRAM-tre ble startet opp i 2006 med 12 deltakende bedrifter. FRAM-SI arrangert av Hedmark har 3 Opplandsbedrifter med. FRAM-kultur gikk gjennom hele 2006 med 9 bedrifter.

Ett IDÈ-SØK prosjekt ble med 8 deltagende bedrifter ble avsluttet i 2006 og rekruttering av ett nytt med start i 2007 er i gang. Dette er prosjekter med svært gode resultater og tilbakemeldinger fra bedriftene er entydig positive.

Et coachingprogram ble arrangert våren 2006 med ca 15 deltakere. Dette programmet rettet seg mot ledere i småbedrifter. Programmet fikk meget gode tilbakemeldinger og deltakerne følte de hadde meget stor nytte av kurset.  

Det ble i 2006 arrangerte 1 styrelederkurs i samarbeid med BI, Gjøvik. Til sammen 22 personer deltok på kurset. Dette er et påbyggingskurs til styrekompetanseprogrammet.
 
Innovasjon Norge Oppland rekrutterte en kvinne til Innovasjon Norges nasjonale program Ledermentor og en kvinne til Fyrtårnprogrammet. Disse programmene er svært vellykket og får meget gode tilbakemeldinger.

Design

Det gjennomføres en felles designsatsing med Innovasjon Norge Hedmark og hvor en person var ansatt hele 2005. Kundemøter har vært avholdt i alle regioner noe som har resultert i at flere bedrifter har satt fokus på design f eks produkt, logo, merkevare o l.

Kvinnesatsing

Kvinneprosjektet Kvinner i Oppland er nå inne i sitt siste driftsår. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Oppland, Oppland fylkeskommune og Innovasjon Norge Oppland. Prosjektet kan vise til gode resultater. Egen årsrapport er utarbeidet.