Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

MULIGHETER OG UTFORDRINGER

Norsk økonomi setter stadig nye rekorder. Verdiskapingen i Norge er fordoblet de siste 30 år. Ved utgangen av 2006 og inngangen av 2007 skummer Norge fløten av høye oljepriser, lave importpriser og økte kapitalinntekter, og dette ser ut til å fortsette. Spesielt innenfor offshore, bygg og anlegg og industrirelaterte bransjer er forventningene høye. 

Ifølge Norges Banks regionale rapporter (mai 2006) er Innlandet den eneste region hvor konjunkturforventningene er status quo relatert til landets øvrige regioner.  Det var forventet økte investeringer, særlig innenfor varehandel og tjenesteyting, stabil sysselsetting i industrien og moderate forventninger om lønnsomhetsutvikling.

Det er totalt en befolkningsnedgang i Oppland, selv om det er registrert økning i Lillehammer, Gjøvik og Hadelandskommunene. Det er på denne bakgrunn en stor utfordring å bidra til økt verdiskaping i de næringssvake områdene.

Oppland som innlandsfylke har fortsatt liten andel av vekstnæringer og virksomheter med internasjonalt potensial.
Offentlig sektor, varehandel, hotell og restaurant sysselsetter langt på vei ¾ av totalt antall sysselsatte i Oppland.
Samtidig har fylket fremragende bedrifter bl. a. innen for industri og industriteknologi som er helt i spiss både nasjonalt og internasjonalt.

Store arealer, spredt bebyggelse, fragmentert næringsstruktur og relativt lavt utdanningsnivå krever innsats over hele spekteret og gir lite rom og uttelling for spissede strategier og ressursbruk - noe som næringspolitisk burde representere et særlig fokus fra sentralt hold.

I stedet kan det i noen grad synes som om innlandsfylkene taper terreng i forhold til regioner med de største vekstnæringene. Hovedutfordringene for å øke konkurransekraften er:

  • bedre infrastruktur – vei og jernbane
  • etablering av Innlandsuniversitet 
  • risikokapital til større omstillingsprosesser og startkapital for nyetablering av høyteknologiske såkornbedrifter

Oppland er fortsatt et av landets største reiselivsfylker. Det kan av statistikken synes som om bedriftene ikke i like stor grad tar del i den relative andelen av økningen av turister til Norge. Spesielt gjelder dette utenlandske turister. Det er behov for mer samarbeid, felles satsing på markedsføring og markedsfokus. Mangel på arbeidskraft er en utfordring for næringen. Det arbeides med kvalitets- og kompetanseheving og utvikling av helårsaktivitet.

Industri- og teknologimiljøet på Hadeland og i Gjøvikregionen er i stor utvikling og spesielt RTIM’s status som NCE har bidratt til enda større aktivitet og stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Miljøet tiltrekker seg både høykompetent personell og nye samarbeidspartnere. Bedriftene er konkurransedyktige og felles satsing på forskning og utvikling gir ikke bare interne gevinster men bidrar i stor grad til nye ideer og etablering av nye virksomheter. Dette gir ringvirkninger for hele Innlandet. Denne utviklingen gir utslag på statistikken som viser at Opplands prosentvise eksportandel har økt i løpet av 2006. Statistikk for FoU viser også at Oppland ligger bedre an enn tidligere. Dette er et resultat av tett samarbeid med høyskolen i Gjøvik, RTIM og nasjonale forskningsinstitusjoner.

Oppland er fortsatt et 10 % landbruksfylke. Stadig færre bruk, men opprettholdelse av areal og økning av volum. Største samdriftsfylke. Grøntsektoren er i stor utvikling. Andelen tilleggsnæring er noe synkende. Det er stor interesse for produksjon og foredling av lokalprodusert mat, men vanskelig å få lønnsomhet i det. Avhengig av å få til et samarbeid med reiselivet slik at det blir en del av et totalkonsept. Dette er intensjonen for bl. a. Valdres Natur- og kulturpark og Gudbrandsdalsmat.

Det er fortsatt stort fokus på bioenergi selv om det enda er behov for bedre rammebetingelser og lokal politisk vilje for at satsingen skal bli lønnsom næring. Etableringen av bioenerginettverket i Innlandet er et ledd i forventningene om en ”soloppgangsnæring” som har både naturgitte forutsetninger og fortrinn i denne regionen. Det samme gjelder en positiv utvikling av tre- og trebearbeidende virksomheter.

Det er en gryende positiv utvikling innenfor kultur- og opplevelsesnæringene. Høyskolen i Lillehammer som sentrum for film- og kulturutdanning bidrar til økt kompetanse regionalt og nasjonalt. Klyngesamarbeidet som er etablert i tilknytning til dette med ledende næringslivsaktører både fra opplevelsesindustrien og reiselivet gir resultater. Det er behov for klarere og mer konkrete definisjoner av hva forsknings- og utviklingselementene i disse virksomhetene for å utløse bla. Skattefunn-midler. Peer Gynt AS er et godt foregangseksempel.

Antall nyetablerere er stabilt i fylket. Det samme gjelder deltakere på etablereropplæring og søknader om offentlig støtte. Fortsatt er det færre kvinner enn menn som får støtte, fordi en større andel kvinner starter virksomhet innenfor tradisjonell tjenesteytende næring som ikke er støtteberettiget. Dersom det skal bli mer attraktivt å starte egen virksomhet er det nødvendig med et like godt offentlig finansiert ”sikkerhetsnett” for næringsdrivende som for lønnsmottakere.

Offentlig sektor i Oppland er som nevnt desidert den største arbeidsplassen i fylket. Det antas å være et stort og uutnyttet potensial for ny teknologi og ny virksomhet knyttet til nyskaping og innovasjon innenfor denne sektoren. Innenfor bl. a. helseteknologi og kobling til informasjonssikkerhet er det noen prosjekter på gang.


NØKKELTALL

Folketall: 182 972
Arbeidsledighet: 1,9 %
Kommuner: 26

Kontoret: 14,3 årsverk
Antall saker i 2006: 342
Innvilget i 2006:  125 mill

Låneportefølje pr 31.12.06
Markedslån: 313 mill
Risikolån og garanti: 147 mill
Antall SkatteFUNN-søknader: 65

Innvilget i 2006
Markedslån: 18,2
Risikolån og garantier – distrikt: 7,0
Risikolån og garantier – sentralt: 0,3
Distriktsretta tilskudd: 19,5
Tilskudd – sentralt: 3,2
Etablererstipend: 6,3
Tilskudd og rentestøtte landbruk: 53,4
Andre tilskudd: 17,1

Nyetableringer
2005: 1 436
2006: 1 439  Konkurser
2005: 100
2006: 97

Eksport
Samlet eksport 2005: 4,1 mrd NOK
Samlet eksport 2006: 4,5 mrd NOK  Reiselivsfylke nr 2
Antall gjestedøgn 2005: 3 051 490
Antall gjestedøgn 2006: 3 039 145